Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
bekijk de tijdlijn
Expo
29.06 Flag icon
30.07.2017

Karel Martens

Motion

‹  019 − MUSEUM OF MOVING PRACTICE

Karel Martens is een echte duizendpoot. Hij is kunstenaar, typograaf, grafisch ontwerper, boekenmaker en onderwijzer. Hij is medeoprichter van een school. Hij heeft duizenden beïnvloed. Motion geeft een ruime blik op zijn uitgebreide praktijk en is een leidraad door zijn werk. Hoewel Motion meer dan 50 jaar van Martens’ interdisciplinaire activiteiten beslaat, blijft de tentoonstelling stevig verankerd in het heden (en de toekomst).

De expo bevat enkele representatieve werken – mono-prints van en op gevonden materialen, papierreliëfs, video’s, modulair behang, kinetische sculpturen en zeer vroeg optisch werk. Beschouw het geheel als een contextueel substraat dat Martens aanstekelijke en systematische aanpak van kleur, formaat, type en materiaal bevestigt.

Zijn enorme invloed als leraar krijgt een centrale plaats in de tentoonstelling met een reeks publicaties van zijn oud-studenten die worden getoond op tafels die hij heeft ontworpen voor de Werkplaats Typografie in Arnhem, NL (de school die hij in 1998 mee oprichtte).

De primaire focus ligt op het recente werk van Martens, met enkele nieuwe creatie-opdrachten – behang uit veelkleurige iconen, interactieve videoprojecties en een enorme abstracte klok. Naast de werken die speciaal voor de tentoonstelling zijn geproduceerd, werden bestaande werken ook geherconfigureerd. De tentoonstelling spreekt alle zintuigen aan – met ruimtevullende kleurinversies die worden vermenigvuldigd door weerspiegelingen en aangevuld met verschillende technieken, systematische serialiteit, een conceptuele werkwijze en een multifunctionele zone.

Motion wil met andere woorden niet zozeer Martens manier van werken tentoonstellen, maar eerder een belichaming zijn van zijn werkwijze.

Deze expo is een onderdeel van 019’s Museum of Moving Practice met de steun van het Koninkrijk der Nederlanden.