Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
plan je bezoek

Alles over DiNG

DING binnentuin

Design Museum Gent wacht al sinds 1993 op een nieuw sluitstuk met ruimte voor onthaal, tijdelijke expo’s, workshops en educatie, lezingen en events, degelijk sanitair en een lift, maar nu is het zover. Halfweg 2024 openen we onze gloednieuwe DING-vleugel. En we zijn ambitieus! DING (Design in Gent) is de langverwachte brug tussen de drie bestaande gebouwen van Design Museum Gent en dat ene ontbrekende puzzelstukje om de stad helemaal in het museum te brengen en omgekeerd. De nieuwe vleugel komt in de Drabstraat, op het braakliggend terrein waar nu de befaamde WC-rol staat. In het voorjaar van 2022 leggen we de eerste steen.

De brug tussen stad en museum

De nieuwe vleugel wordt de toekomstige thuis van lezingen, debatten, designopleidingen, productlanceringen, workshops en heel wat andere activiteiten. Een third place, een open museum zonder drempels, waar je snel kan binnenspringen voor een moment vol inspiratie of verwondering. Waar je diverse aspecten van design ontdekt, waarna je dieper in het museum kennis kan maken met de collecties en tijdelijke tentoonstellingen. Op de 1e verdieping voorzien we ruimtes voor lezingen en presentaties, op de 2e komen workshopruimtes en op verdieping 3 is plek voor gratis tijdelijke expo’s.

Daar houdt het niet op, want op het gelijkvloers van de nieuwe vleugel komt een echte stadskamer. Een gastvrije ontmoetingsplaats en multifunctionele ruimte met gratis toegang, waar Gentenaars, toeristen, designers, opleidingen en opiniemakers elkaar ontmoeten. Ook de balie, de shop en het onthaal krijgen een plekje op de gelijkvloers.

Design leeft in onze stad en dat bruisende nemen we mee naar binnen. In het 16e-eeuwse Huis Leten komt een museumcafé met zicht op de verborgen tuin van de binnenkoer. Een kleine oase van rust  en een extra ruimte voor buiten-expo's. In de kelders doen we de art handling en restauraties, maar komen ook toiletten en een nieuwe vestiaire. 

Als kers op de taart komt er een ruim dakterras met zicht op de binnenkoer van Hotel de Coninck, terwijl er aan de oostzijde een klein gezellig winterterras komt. Onze loft op verdieping 4 kijkt over heel de stad heen, je ziet er het Gravensteen en de Gentse skyline pronken in de verte.

DING korenlei
“Deze uitbreiding en verbouwing gaat niet over meer museum, maar over meer dan een museum.”

Katrien Laporte, directeur

Naadloze architectuur

DING vooraanzicht

DING zal de drie bestaande gebouwen van het museum naadloos met elkaar verbinden en wordt een straf staaltje architectuur, bedacht en uitgevoerd door het ontwerpteam Carmody Groarke, TRANS architectuur/stedenbouw en RE-ST architectenvennootschap. Geen spektakelarchitectuur, maar een multifunctionele vleugel in één materiaal, die perfect in het bestaande stadsbeeld integreert.

Alle gebouwen worden op elkaar afgestemd en de barrières tussen het gedeelte uit de 18e eeuw, de vleugel uit 1992 en de kantoren verdwijnen. Daarnaast wordt de vleugel van 1992 aangepakt, waardoor we extra grote tentoonstellingsruimtes krijgen. Tot 210m2 extra zelfs. De vaste collectie zie je op de eerste en tweede verdieping, de tijdelijke tentoonstellingen op het gelijkvloers.

Duurzaam en slim

DING wordt future proof. Circulariteit, duurzaamheid en innovatie staan voorop; zo gebruiken we ecologische materialen, zetten we in op duurzame processen en dankzij een subsidie van Vlaanderen Circulair zijn we een innovatief traject gestart om (bouw)afval te verwerken tot een circulaire gevelsteen. Die wordt aangebracht rond de houtskeletstructuur van het nieuwe gebouw. Maar ook recyclagemogelijkheden en vervangbaarheid van de materialen staan op de agenda. Daarnaast werken we aan een fysiek en digitaal skelet: van multifunctionele plafonds, vloeren en muren tot een grid van sensoren en aansluitingen vertakt doorheen het gebouw. Tot slot zorgt een slim gebouwbeheer voor een optimalisatie in energiegebruik door zonwering, verlichting, etc. op een duurzame manier te managen. Zo streven we naar een klimaatneutraal museum.

Voor Gent, door Gent

Design Museum Gent is deel van de samenleving, daarom betrekken we iedereen bij de werking van het nieuwe gebouw. Gedaan met het klassieke museumconcept waar eenrichtingsverkeer van kennis koning is. Iedereen kan een deel van ons programma en onze collecties mee vormgeven. Tegen de opening van het nieuwe gebouw is een aanzienlijk deel van de gedigitaliseerde collectie klaar voor een interactieve ontdekkingsreis door de wereld van design. Zo kan je de technieken, materialen en onderdelen van een object tot in de diepte gaan ontleden. En we luisteren ook naar jullie. Jullie kennis over design en verhalen rond de collectie komen mee in ons online depot.