Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 9:30 tot 17:30
bekijk de tijdlijn
Expo
25.10 Flag icon
16.02.2020

Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti

Studio d’Arte Palma 1948-1951

Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d’Arte Palma 1948-1951 brengt een ode aan de Italiaans-Braziliaanse architect Lina Bo Bardi. De tentoonstelling focust op meubels uit de Studio d’Arte Palma, opgericht door Lina Bo Bardi en de Italiaanse architect Giancarlo Palanti. De expo, geproduceerd door Nilufar Gallery uit Milaan in samenwerking met het Instituto Bardi / Casa de Vidro is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de meubelontwerpen van Lina Bo Bardi, een deel van haar oeuvre dat vaak over het hoofd wordt gezien. De tentoonstelling presenteert de grootste collectie Bo Bardi-meubels ooit samengebracht en toont het vergeten werk van Giancarlo Palanti. Veel van de tentoongestelde stukken, vooral stoelen en fauteuils, zijn zeldzame objecten afkomstig uit Brazilië. Zowel iconisch en alledaags, werden ze ontworpen voor een specifiek doel en een welbepaalde context. Ze vormen een krachtige uitdrukking van de genereuze en alomvattende ontwerpfilosofie van Lina Bo Bardi.

In het kader van deze tentoonstelling wordt in DING Vitrine (Drabstraat 2) een selectie jonge Belgische ontwerpers gepresenteerd die zich laten inspireren door de ideeën en de praktijk van Lina Bo Bardi.

Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d’Arte Palma 1948- 1951 is een productie van Nilufar Gallery (Milaan).

  • Lina Bo Bardi bio

    Flag icon

    Als architect, ontwerper, scenograaf, redacteur, schrijver en illustrator was Lina Bo Bardi (1914-1992) een vrouw met vele talenten, en met een genereuze en compromisloze kijk op design. Na haar studies architectuur in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, sloot ze zich aan bij het verzet - een ervaring die aan de basis lag van haar begrip van architectuur als politiek en sociaal gegeven. Ze ontwikkelde haar architecturale visie verder in Brazilië, schreef scherpe teksten en realiseerde bijzondere gebouwen en omgevingen.

    Door in haar architectuur zelfontworpen meubels en interieurs te integreren en door vaak het programma van openbare gebouwen zelf te cureren, trachtte Lina Bo Bardi gemeenschappelijke betekenissen te produceren, en een band tussen mens en ruimte te creëren. De kennis van ambachten en fabricageprocessen werd ingezet om de natuurlijke en lokale kwaliteiten van materialen en culturen zichtbaar te maken. Samenwerkingen met verschillende disciplines waren cruciaal om kennis te delen. Met Italiaans architect Giancarlo Palanti richtte Bo Bardi de Estúdio de Arte e Arquitetura Palma op, en samen ontwierpen en produceerden ze verschillende meubels.