Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo

Maarten Van Severen & Co

Het wilde ding

Het wilde ding is de tweede editie van Maarten Van Severen & Co, de opstelling hedendaags design die laat zien wat vormgeven voor Maarten Van Severen (1956-2005) betekende. De presentatie legt verbanden tussen het oeuvre van de bekendste Belgische ontwerper van zijn generatie en werk van andere ontwerpers en kunstenaars. Ze belicht aspecten van vormgeving die nog steeds relevant zijn voor ontwerpers van vandaag.

In Het wilde ding gaat het werk van Maarten Van Severen in dialoog met bezielde objecten van geestverwanten. Het minimalisme waartoe men hem steevast rekent, wordt met deze tentoonstelling definitief bezworen. Maarten Van Severen noemde zichzelf een maximalist, omdat het ontwerpen van dingen die tot de essentie herleid zijn, een maximale inspanning vergt. De kracht van zijn ontwerpen zit in de spanningsboog tussen hun archetypische vorm en de intensiteit waarmee hij ze maakte. Aanvankelijk met de hand, later semi-industrieel en industrieel.

Maarten Van Severen was wild. In alles wat hij ontwierp, zit de ziel van een wild dier dat niet aan de natuurwetten kan ontsnappen. Het laatste wat hij met zijn werk wou, was het creëren van tamme objecten die aan de consumptielogica voldoen. Hij had de attitude van een ambachtsman, die geen andere keuze heeft dan ten dienste staan van zijn schepping. Nooit dacht hij vanuit stijl, altijd vanuit essentie en harmonie. Liefde en nabijheid waren in alles zijn drijfveer.

Het wilde ding werd samengesteld door Marij De Brabandere en Hilde Bouchez. Ze grepen in in de scenografie van Robbrecht en Daem architecten. De tentoonstelling is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Hilde Bouchez.

Maarten Van Severen & Co is een bijdrage aan de Leerstoel Maarten Van Severen, die in 2015 werd opgericht aan KASK / School of Arts Gent naar aanleiding van de tiende verjaardag van het overlijden van de ontwerper.