Met een groep
Boek een rondleiding
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Neem tot 15 personen onder de arm en ontdek alles over onze tijdelijke expo’s, de thema’s en belangrijke periodes in de wereld van design. Toch liever een andere insteek? Geef een seintje en we werken een rondleiding op maat uit. Prangende vraag? Bel ons gerust voor praktische info op het nummer +32 9 210 10 75. Voor inhoudelijke vragen kan je terecht op designmuseum.
Rondleidingen zijn op dit moment niet toegelaten, maar je kan wel rondleidingen boeken voor later op het jaar.
Boek je een rondleiding? Hou dan ook rekening met de volgende dingen:
- Groepen mogen niet groter zijn dan 15 personen
- Enkel contactloos betalen
- Ontsmet je handen bij aankomst en na de rondleiding
- Mondmasker verplicht voor elk lid van de groep
- Afstand houden
- Rondleiding verloopt volgens verplicht circuit
- Interactieve elementen zijn afgesloten
- Gegevens van verantwoordelijke moeten doorgegeven worden
- De groepsverantwoordelijke bezorgt een lijst met de persoonsgegevens van elke deelnemer (naam en telefoonnummer en/of e-mailadres) aan het onthaal, zodat contact tracing achteraf vergemakkelijkt wordt
Rondleidingen | |
1,5 uur | € 90 + toegangsprijs |
Home Stories
Verner Panton, Fantasy Landscape
at the exhibition Visiona 2, Cologne,
Germany, 1970
© Verner Panton Design AG, Basel
27.03 – 22.08.2021
Onze huizen zijn een uitdrukking van onze levensstijl, ze geven vorm aan onze dagelijkse routines en hebben een fundamentele invloed op ons welzijn. Een gids neemt je groep mee op een reis naar het verleden en laat zien hoe de sociale, politieke en technische veranderingen van de laatste 100 jaar worden weerspiegeld in onze leefomgeving. In deze expo over privéinterieurs, hun geschiedenis en hun toekomstperspectieven ligt het accent op de grote doorbraken die het ontwerp en het gebruik van westerse interieurs hebben gevormd. Wandel binnen in interieurs ontworpen door de bekende ontwerpers Adolf Loos, Ludwig Mies van der Rohe, Finn Juhl, Verner Panton, Lina Bo Bardi, Karl Lagerfeld, Andy Warhol, …
Het Bureau: van schrijftafel tot werkruimte
Maurice Calka, Leleu-Deshays,Boomerang, 1969-1970, ateliercalka.net, foto: Design Museum Gent
27.03 – 22.08.2021
Tijdens deze themarondleiding nemen we je mee doorheen het hele museumgebouw. In de expo Home Stories maak je kennis met het bureau in de betekenis van een bureel: kijk binnen in de Memphis werkruimte in het appartement van Karl Lagerfeld of in een woon- en werkunit van nauwelijks 10m2 in de Capsule Tower in Tokio. In Het Bureau ontdek je het bureau ook in de betekenis van meubilair, een plek waar plaats is voor een inktpot, een typmachine, documenten, een computer, … In deze expo volg je aan de hand van bijzondere stukken uit de museumcollectie de evolutie van het schrijfmeubel. En ook in Object Stories sprokkel je ideeën voor de aankleding van jouw bureau! Want wie wenst geen ivoren briefopener van Henry Van de Velde, een rode Valentine-typmachine van Ettore Sottsass of een oranje bureaulamp van Nathalie Dewez?
Object Stories
Hoogtepunten in de collectiepresentatie
Geen chronologisch verhaal, geen les stijlgeschiedenis, maar een rondleiding waarbij je kennis maakt met highlights. Ontwerpen van Van de Velde, Hoffmann, Lalique, Eysselinck, Eames, Van Der Meeren, Rams, Mendini, Van Severen, Bakker, Unfold,… passeren de revue.
Door vrouwen, voor vrouwen
Vrouwelijke designers komen de laatste decennia gelukkig meer en meer in de spotlight. Namen als Christa Ehrlich, Ray Eames, Martine Gyselbrecht, Hella Jongerius en Tania De Bruycker zijn tegenwoordig vaste waarden geworden. Daarnaast wordt er in deze rondleiding ook aandacht besteed aan objecten die specifiek voor dames zijn ontworpen.
Commissions & Commissioners
Onze nieuwe collectiepresentatie Object Stories geeft objecten een podium. Stuk voor stuk vertellen ze hun eigen verhaal en geven ze wat van hun betekenis vrij. De Commissions & Commissioners rondleiding vertrekt vanuit de opdrachtgever en toont hoe een designer omspringt met de briefing die hij kreeg. De ene designer volgt naadloos de opdracht, de ander helemaal niet. Net dat spanningsveld lichten we uit.
Curiosity
Object Stories, onze nieuwe collectiepresentatie, vertelt vijf verhalen van tien doordacht gekozen objecten. Tijdens de rondleiding Curiosity focussen we op die stukken die je net wat nieuwsgieriger maken. Design dat de verbeelding prikkelt, waar je even bij stilstaat door een vreemde vorm of verrast bent door een niet-alledaagse functie. Dompel jezelf onder in verwondering.
Making Matters
Kijk eens vanuit technische hoek naar de objecten uit onze nieuwe collectiepresentatie Object Stories. Making Matters focust op het materiaal en staat stil bij technische sleutelmomenten in de geschiedenis van design: de introductie van kunststoffen en 3D-printen bijvoorbeeld. Maar ook de traditionele technieken komen aan bod. Zo worden die dagelijkse objecten om je heen plots een stuk interessanter.
Responsible Objects
Designers met een doel, een hart of met zin om de wereld te verbeteren komen aan bod tijdens de rondleiding Responsible Objects. We vertellen hoe designers hun ontwerpen openstellen voor het grote publiek, hoe design hand in hand gaat met ecologie en doordacht ontwerp een impact kan hebben op ieders persoonlijke leven.
Maarten Van Severen & Co
Het wilde ding
Maarten Van Severen is een designlegende. Twee decennia lang verbaasde hij de wereld met zijn strakke ontwerpen. Maar waar haalde de man zijn inspiratie? Ontdek het met een gids in onze collectiepresentatie Maarten Van Severen & Co. Het wilde ding. Zo leer je ook meteen de kunstenaars, designers en architecten kennen die zich lieten beïnvloeden door Van Severens uitgebreide repertoire.
Meer rondleidingen
Er zit wat achter
We zitten uren per dag op een stoel en toch staan we er zo weinig bij stil. Het ding lijkt soms zo banaal maar toch steekt er zo veel meer denkwerk achter. Tijdens deze rondleiding ontdek je de verhalen van stoelendesigners; welke vraagstukken ze tackelen, hoe ze denken over ergonomie en waarom ze kiezen voor bepaalde materialen. Een ware stoelendans.
Opgeborgen staat netjes
Zoveel moois, maar waar laat je het allemaal? Voor je snuisterijen is er de vitrinekast, voor pralines zijn er zilveren bonbonnières en etensrestjes berg je best op in een glazen dekseldoos van Wagenfeld. Wat denk je van suiker in een blinkend kooitje? Kortom, een boeiende ontdekkingstocht over orde brengen in de wanorde.
Glashelder
Wist je dat er in Gent naast het Glazen Straatje ook een stevige glascollectie bestaat? Bij ons! Het gesmolten mengsel van zand, kalk en soda is multifunctioneel. Van fel gekleurde vazen tot mooi gevormde glazen. Ontdek op deze rondleiding prachtige ontwerpen van Léon Ledru voor Val Saint-Lambert, een indrukwekkende coupe van Unfold of een kleurrijke vaas van Ettore Sottsass.