Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn

Reizende tentoonstellingen

Hello, Robot.

Met een partnership haal je de collectie, expertise en research van Design Museum Gent in huis.

Hello, Robot. Design Between Human and Machine is een samenwerking tussen Design Museum Gent, Vitra Design Museum en MAK Wenen. De tentoonstelling omvat meer dan 200 kunst- en designobjecten, zoals robots die in huis, in de zorg en in de industrie worden gebruikt, maar ook computerspelletjes, media-installaties en fragmenten uit films en literatuur. De tentoonstelling laat zien hoeveel gezichten robotica tegenwoordig heeft en trekt tegelijkertijd het debat open over ethische, sociale en politieke vraagstukken die met robotica verbonden zijn. 

Door de digitalisering heeft robotica in de laatste tien jaar een radicale herdefiniëring ondergaan. Robots zijn er niet enkel meer om auto’s en wasmachines te bouwen of ons in zelfrijdende treinen van de ene luchthaventerminal naar de andere te transporteren, maar ze bestaan in de meest uiteenlopende vormen: van communicerende huishoudelijke apparaten, het internet of things, tot en met zelflerende algoritmes in computerprogramma’s, kortweg bots genoemd. Terwijl robotica vroeger het domein van ingenieurs en computerexperts was, drukken designers tegenwoordig ook hun stempel op de robotica-boom. Vaak beslissen zij immers over hoe en waar we te maken krijgen met robots, welk relatie we ermee aangaan en hoe we met hen interageren – of zij met ons.

Hello, Robot. maakt duidelijk dat de expansie van robotica al decennialang met gemengde gevoelens wordt gevolgd. Net als in de begindagen slingert het debat over kunstmatige intelligentie nog steeds heen en weer tussen utopie en dystopie, tussen de hoop op een betere, technologisch hoogontwikkelde wereld en de angst voor de onderwerping van de mens. In deze context rijst ook opnieuw de vraag naar de verantwoordelijkheid van designers.

De controverse over de juiste aanpak van robotica wordt weerspiegeld in 14 vragen, die de bezoeker door de expositie leiden. Ze nodigen de bezoekers uit over hun eigen omgang met nieuwe technologieën na te denken en maken duidelijk dat kansen en risico’s van robotica vaak dicht bij elkaar liggen. Terwijl robots bereikbaarder, persoonlijker, vaak zelfs onontbeerlijker zijn geworden, blijft één vraag op ieders lippen branden: wordt onze wereld er beter van?

Ruimte
600 - 1000 m²

Catalogus
328 pagina's, ca. 250 afbeeldingen

Curatoren
Amelie Klein, Thomas Geisler, Marlies Wirth, Fredo de Smet