Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

Klik hier voor tickets & maatregelen.
Vandaag open van 10:00 tot 18:00
bekijk de tijdlijn
Expo
18.05 Flag icon
21.02.2021

Kleureyck

Van Eycks kleuren in design

Een tentoonstelling over vernieuwend kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden.

Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoon­stelling over ­vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt van­uit Jan van Eycks on­­geziene ­schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor heden­daagse designers.

Wandel doorheen de 8 kleurgroepen van Van Eyck in een pigmenten­parcours. Zo'n 100 design­stukken tonen je hoe licht, materie en patronen een effect hebben op kleur. Je loopt langs inspirerende kleur­experimenten uit product- & textiel­ontwerp, keramiek en glas­kunst. In een aantal onderzoeks­projecten testen ­designers hoe ze kleur kunnen ­beïnvloeden en welke invloed kleur heeft op ons.

Ervaar zelf de kracht van kleur in de ­experience rooms. Elf designers kregen elk een kamer om te werken rond het thema kleur en zin­tuigen: ze laten je onder meer kleur zien, proeven en horen. De ­speciaal ont­wikkelde ruimtes laten een ­spectrum aan ­belevingen los op groot en klein.

Bestel je tickets

De tentoonstelling is een co-productie met lille3000 in het kader van Lille Métropole 2020 World Design Capital. Colors, etc. is te zien in de Tripostal.
Curator: Siegrid Demyttenaere i.s.m. Sofie Lachaert [pigment walk].

 • Combitickets

  Flag icon

  Lights on Van Eyck

  Lights on Van Eyck is een unieke licht- en klankbeleving en ode aan de grootmeester Jan van Eyck! Van juni 2020 tot juni 2021 is de Gentse Sint-Niklaaskerk de uitgelezen locatie voor wie houdt van een unieke mix van multimediale kunst, muziek en projectie! Een digitale en muzikale interpretatie van Het Lam Gods en Van Eycks oeuvre bezorgen je bijna een half uur pure verwondering. Je toegangsticket van Kleureyck geeft 10% korting bij een bezoek aan Lights on Van Eyck

  Meer info

  Rederij De Gentenaer / Gent Watertoerist

  Ervaar Gent vanaf het water tijdens een boottocht in combinatie met je bezoek aan Kleureyck. Je betaalt € 15 i.p.v. € 18 per persoon. Tickets te koop op de museumwebsite en aan de kassa van de bootjes.

  Meer infoTijdelijk niet beschikbaar

 • Voor families

  Flag icon

  Kleur je rijk

  Ga op ontdekking in de expo met het boekje Kleur je rijk en leer alles over kleur! Hoe ziet jouw favoriete kleur eruit, wat zijn warme en koude kleuren en wie bouwt de hoogste kleurentoren? Aan het einde van de zoektocht ben je een echte kleurenexpert!

  Meer voor kinderen

  Familierondleidingen

  Hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk? Welke kleur vindt broer het mooist? Kiest papa voor een rood krukje of toch voor een witte stoel? En wat ziet oma als ze voor een zwarte spiegel staat? In onze familierondleiding beleven jullie de tentoonstelling Kleureyck met elkaar, onder begeleiding van een gids. Die neemt jullie mee op een ontdekkingstocht waarin jullie kleuren zullen zien, beleven en begrijpen. Aan de hand van speelse opdrachtjes gaan jullie in gesprek terwijl jullie elkaar en de projecten en objecten in de tentoonstelling beter leren kennen. Een rondleiding op maat van je gezin dus, en op veilige afstand van de andere families. Als (groot)ouder betaal je evenveel als voor het gewone inkomticket, voor je (klein)kind komt dit op €5.

  Tijdelijk niet beschikbaar

 • Rondleidingen

  Flag icon
  Rondleidingen
  1,5 uur€ 90 + toegangsprijs

  Een rondleiding in Kleureyck vertrekt van de gelaagdheid van het werk van Jan van Eyck met focus op het kleurgebruik. Ontdek hoe sommige designers vooral werken vanuit een onderzoeksmatige benadering van kleur, terwijl anderen meer geïnteresseerd zijn in kleur en perceptie. Hoe werken licht, materiaal, techniek en ruimte in op kleur? In de experience rooms laten we je ten slotte kleur beleven: je voelt, hoort en proeft het!

  Tijdelijk niet beschikbaar

 • DING Vitrine

  Flag icon

  Graduation (2.10.2020 - 26.10.2020)

  Grad(u)ation in DING Vitrine onthult een gecureerde selectie van kleurrijke afstudeerprojecten van studenten van KASK en LUCA School of Arts Gent in het kader van de tentoonstelling Kleureyck. De presentatie toont diverse projecten die een breed pallet aan stijlen, media en onderwerpen dekken. Ze hebben allemaal een sterke affiniteit met kleur. Ontdek het werk van een nieuwe lichting kunstenaars en ontwerpers met een verschillende achtergrond die klaar zijn om de volgende stap in hun creatieve avontuur te zetten.

  Bekijk alle werken

  Gecureerd door Siegrid Demyttenaere, Ministry of Makers en Design Museum Gent.


  Ymke Van Steenbrugge (20.07.2020 – 28.09.2020)

  In het kader van Kleureyck wordt in DING Vitrine (Drabstraat 2) de installatie Colour + Perspective van de Gentse ontwerper Ymke Vansteenbrugge gepresenteerd. Met een achtergrond in zowel grafische vormgeving als textielontwerp, tovert Vansteenbrugge magische composities die de ruimtelijke werking van kleur en textiel verkennen. Haar textielontwerpen zijn meer dan een tweedimensionaal lapje stof. Door kleuroverlapping, de speling van het licht, confrontatie van verschillende texturen of de toevoeging van beweging gaan ze de dialoog aan met de ruimte en krijgen ze een derde perspectief. Voor haar installatie in DING Vitrine liet Ymke zich inspireren door de diepe kleurenwerking en het gevoel van perspectief in de tableaus van Jan van Eyck.

  Gecureerd door Ministry of Makers en Design Museum Gent.

 • Deelnemende designers

  Flag icon

  Nick Verstand, Patricia Domingues, Judith Seng, Pinaffo Pluvinage, Studio RENS, mischer'traxler, Les Monseigneurs, KASK Biolab, Pepa Ivanova, Tim Theo Deceuninck, Joanna Reuse, Studio Plastique, Marente van der Valk, De Onkruidenier, Céline Pelcé, atelier Haegeman Temmerman, Carlo Lorenzetti, Voukenas Petrides, Wouter Hoste, Juliette Clovis, Théophile Blandet, Lukas Wegwerth, Michael Eden, Jeroen Wand, Unfold, David Huycke, Don Yaw Kwaning, Julien Carretero, Tinus Vermeersch, Touche-Touche, Oscar Zieta, Wim Goes, Tamara Van San, Lizan Freijsen, Barbara Nanning, Faye Toogood, OrtaMiklos, Michael Johansson, Mieke Groot, Studio Truly Truly, Francesco Balzano, Muller Van Severen, Sabine Marcelis & Brit van Nerven, Thomas Trum, Studio Wieki Somers, Daan Veerman, Max Lamb, buro BELÉN, Andrés Reisinger, Anna Aagard Jensen, Ying Chang, Marie Filippa Janssen, Lionel Jadot, Audrey Large, Ettore Sottsass, Konstantin Grcic, Anton Alvarez, DWA Design Studio, Eelko Moorer, Glithero, Studio Maarten De Ceulaer, nendo, Odd Matter, Ward Wijnant, Antonino Spoto, David Bielander, Anne Marie Laureys Ceramics, Johannes Nagel, architecten de vylder vinck tailleu, Messgewand, Gizela Sabokova, Sophie Rowley, Bela Silva, Brecht Wright Gander, Studio Floris Wubben, Sam Orlando Miller, Schimmel & Schweikle, Sigve Knutson, Studio Anne Holtrop, Alissa Volchkova, Ronan & Erwan Bouroullec, Studio Nucleo, Koos Breen, Jólan van der Wiel, Frantisek Vizner, Magdalene Odundo, Marcin Rusak Studio, Marlène Huissoud, Nel Verbeke, OS & OOS, Renato Nicolodi, Morten Klitgaard, Wieki Somers, Borek Sipek, Tjok Dessauvage, Roxane Lahidji, Robin Vermeersch, Chris Schanck, Ann Carrington, Aliki van der Kruijs, Elena Gileva, Germans Ermičs, James Shaw, Klaas Rommelaere, Patricia Urquiola, Richard Hutten, Saar Scheerlings, Dirk Vander Kooij, Studio Minale-Maeda, Study O Portable, Alissa + Nienke, Cécile Feilchenfeldt, Stéphane Mouflette, atelier lachaert dhanis, Tanya Long, Wonmin Park, Atelier NL, Caroline Cotto, Simone Doesburg, Studio Nienke Hoogvliet, Hella Jongerius, Navine G. Khan-Dossos, Lucas Maassen, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Fernando Laposse, Christien Meindertsma, Studio ThusThat, Jordan Söderberg, Alissa+Nienke, Anish Kapoor, Asif Khan, Wang & Soderstrom, BRENDI Wedinger, Zeitguised, Foam Studio, Six n Five, Thorsten Brinkman